L - Stack House

Fayetteville, Arkansas (2006)

 

The L-Stack house responds to a site anomaly set within a dense inner-city neighborhood near a city park. The trapezoid shaped lot is traversed diagonally by a seasonal creek. The urban grid and the modest scale of single story houses in the neighborhood are enhanced through a strategy of bridging and stacking of forms. The resulting ‘L’ configuration subdivides the interior program and the site into private and public entities, hinged together with a carefully positioned glass-enclosed stairway.

 

The exterior cladding is a unique rain screen system articulated with rot resistant Brazilian redwood disengaged, stacked, and screwed on the flat creating a horizontal louvered effect. The L-Stack house as bridge provides an intensification of place, a cultured place revealing the evolving relations between home, nature, and city.

 

Awards:

2010:

Residential Architect Grand Award

 

2008:

National AIA Housing Award, One and Two-Family Custom Residence

 

Custom Home Magazine Merit Award

 

Gulf States Regional AIA. Design Honor Award