Indianapolis Museum of Art Visitors Pavilion

Indianapolis, Indiania (2010)

 

The Ruth Lilly Visitor’s Pavilion provides a place of reflection and assessment, a place of questioning what has been directly experienced by the visitor and of what was observed, or not, of the processes — natural and cultural — at work within the Art + Nature Park. It too serves as a threshold for those entering the park from the Indianapolis greenway system. Educational activities for a few or fifty persons help visitors gain a deeper, and perhaps, even more meaningful understanding of the relationships between conditions nature-made and man-made. Positioned lightly upon the earth, detached with column supports, a horizontal frame structure in tension as much as compression. A continuous perforated surface of IPE wood slats forms a semi-transparent envelope of deck, wall, and roof, supported by a steel exoskeleton, allowing light and moisture to filter through it. The folded planes of the envelope sandwich glass enclosed program elements. The low-slung form of the pavilion, bathed in dappled light, hovering above the forest floor, acts as an apparition in the woods.

 

General Contractor: Geupel DeMars Hagerman

Structural: Guy Nordenson & Associates

MEP: L'Acquis Consulting Engineers

Acoustical: Dr. Tahar Messadi

Civil: Cripe Architects & Engineers

Curtain Wall: Kate Kulpa, AIA

Landscape: Ed Blake

 

Awards:

2012

Chicago Athenaeum American Architecture Award

 

Indiana AIA High Honor Award

 

American Architecture Award

 

Gulf States Regional AIA Honor Award

 

American Institute of Architects Honor Award

 

2011

Arkansas AIA Honor Award

 

Architect Magazine Design Review [Citation]

 

Shortlisted for a World Architecture Festival Award in the Display and Visitor centers category.

 

For the most up to date photos.